Az Ügyvédi Iroda a sajtóban: videók / cikkek

NOL - Bért kapnak, dolgozni nem kell

2016. 06. 09.

A pécsi városvezetés közrejátszhatott abban, hogy felmondási idejüket le sem töltve, tömegével hagyták ott a Zsolnayt a dolgozók.

Nagy erőkkel megy a dolgozók átszipkázása a Zsolnay Porcelánmanufaktúrából egy a Zsolnayban amúgy kisebbségi tulajdonos – a pécsi önkormányzat által gründolt – másik cégbe, amely egészen szokatlan megoldásokhoz vezet, a munkások pedig joggal érezhetik úgy, most ők a királyok.

A Zsolnay 150 alkalmazottjából két nap alatt tudomásunk szerint 118-an azonnali hatállyal felmondtak, ­emiatt le is állt a gyárban a termelés, és leszerződtek a Ledina Kerámia Kft.-vel. De hogy! A Ledinánál olyan munkaszerződést ajánlottak nekik a Népszabadság információi szerint, hogy megőrzik beosztásukat, bérüket, és elismerik a Zsolnayban lehúzott éveiket. Munkát viszont addig nem tudnak számukra biztosítani, amíg a Zsolnay küszöbönálló felszámolása el nem kezdődik, s a porcelángyár tevékenységét nem bízzák rá a Ledina Kft.-re.

Hogy ez mikor történik meg, az bizonytalan, hisz a Zsolnay többségi tulajdonosa, a szír származású svájci állampolgár, Bachar Najari – alighanem – megfellebbezi a felszámolást. Attól még, hogy az átlépők nem dolgoznak, fizetést kapnak, igaz, ezt a pénzt utóbb 12 egyenlő részben levonják majd a bérükből.

A dolgozók tömeges átlépése mögött is nagy szervezettség áll. Az egyik átcsábított dolgozó lapunknak bevallotta: nem a saját fejében született meg az ötlet, hogy átmegy a Ledina Kft.-be, ezt a tervet 4-5 dolgozó szervezte meg a múlt hét végén és hétfőn. Elmondása szerint a szervezők a városházi vezetők ígéretével hívták el a dolgozókat az önkormányzat tulajdonában lévő Tettye Kft. irodájába, s ott Szabó Iván, a város Zsolnay-ügyben meghatalmazott jogi képviselője tájékoztatta őket az átlépés módjáról. Az egységes felmondási szerződést nem a dolgozók fogalmazták meg, hanem az önkormányzat jogászai. Abban egyébként fő indokként a NAV-vizsgálat szerepel. (Az elmúlt hetekben az adóhatóság is vizsgálni kezdte a Zsolnay gazdálkodását, s a költségvetési csalás gyanújával indított nyomozás során tucatnyi dolgozót kihallgattak, majd zárolták a gyár raktárkészletét.) „A bizalom megingatására alkalmas súlyos bűncselekmény alapos gyanúját a munkáltató rövid időn belül nem tisztázhatja”, vélték a távozó dolgozók egyöntetűen.

Szabó nem cáfolja, hogy a város irányítóinak része volt a dolgozók átcsábításában. A jogász szerint a Zsolnay alkalmazottai tartottak a cég jövőjétől, s miután a város vezetői erről értesültek, a Ledina Kft. nyomban határozatlan idejű munkaszerződést kínált a dolgozóknak. Ezt azért tették, hogy egyben tartsák a Zsolnay kollektíváját.

Az önkormányzat kénytelen lesz módosítani a költségvetését, hogy előteremtse a Ledina beindulásához szükséges, nem kevés forrást. Egyhavi bér 35-40 millió forint, a cég beindítása viszont százmilliókat igényel.

Próbáltunk beszélni a Zsolnay többségi tulajdonosával, ám nem válaszolt megkeresésünkre. Más forrásból úgy tudjuk, Najari hajlandó visszafogadni a Zsolnayból kilépett dolgozókat, mert úgy véli, hogy kényszer hatására mondtak fel. Akik ragaszkodnak a felmondáshoz, azok ellen viszont – mivel felmondási idő nélküli távozásuk a cég leállásához vezetett – kártérítési pert indít. A város ígéretet tett arra, az ily módon bajba kerülő dolgozók helyett helyt áll.

Forrás - NOL

BME díjkitűzés

további részletek »